Mit hjerte banker for, at de små har det godt. Og det er alt andet end tilfældet, når refluks er på spil. Det oplever alt for mange forældre desværre, at deres barn har. Nogle af de små græder mere end de er stille. Det går ud over søvnen og familien. Med dette skriv har jeg samlet en del gode råd og fif i forhold til, hvad du som forælder eller pårørende kan gøre, når din baby lider heraf.

Hvad er refluks?

Refluks er tilbageløb af syreholdigt maveindhold fra mavesækken. Det mange kalder halsbrand eller sure opstød. Silent refluks kaldes det hos de babyer, hvor gylpen ikke kan ses.

Hvad er årsagen til refluks?

Umiddelbart kan der være 4 årsager:
1) For meget mavesyre
2) For lidt mavesyre
3) Dannelse af andre organiske syrer i mavesækken på grund af fermentering/gæring
4) Problemer med lukkemusklen

Og så til nogle gode råd og fif

1) Oprejst amning/madning, typisk om dagen
Bøvs godt af efter amning, også gerne undervejs. Såfremt en bøvse-teknik er virkningsløs, så prøv en anden.
Om natten er det typisk liggende med baby på siden.

2) Vikle
Et hit for mange babyer. Dejligt sted, hvor baby er oprejst og er tæt på og kan mærke mors / fars hjerte.

3) Komælk
Undgå komælk, eller nærmere A1 mælkeprotein, da det forværrer mange babyers refluks. Det tager typisk 3 ugers tid før mælkeproteinet er ude af mors mælk, nogen gange længere tid. A2 mælkeprotein menes at være den oprindelige. Læs om forskellen på A1 og A2 mælk her.

4) Hæv babys madras i hovedenden
Nogle bruger en skråpude til at lægge under madrassen, andre lægger noget under sengens forben.

5) Tilskud af probiotika. Typen afhænger af barnets alder. Læs mere i Rose Maimonides bog ”Dit sunde barn – sådan!”.

6) Cellesalt
Natrium phos D6 er Allergicas bedste middel mod refluks. En dråbe to til tre gange dagligt. Læs mere på side 26 i ”De 12 klassiske Cellesalte af naturlige krystaller”.

7) Homøopatisk lægemiddel
Robinia comp.: – beskrives på side 132 i Lægemiddelbogen

TOLV nyttige zoneterapipunkter til at lindre, når din baby har refluks

Inden du går i gang med at give zoneterapi/massage, så tag mindst tre dybe vejrtrækninger. Det er baby, der sætter dagsordenen. Så lyt til din baby. Brug alle dine sanser. Se, føl og mærk og gør kun, hvad din baby vil være med til.

1) Masser rundt om navlen i urets retning.

2) Masser babys lægmuskler, først den ene og så den anden. Masser området mellem knæ og hæl.

3) Pigepunktet, hvor tre medianer mødes, er også godt at have med i behandlingen. Det sidder på indersiden af babys ben, tre af babys fingre over baby knyste.

4) Læg barnet på maven. Find rygsøjlen. Med dine tommelfingre masserer du i glidende bevægelser på hver side af rygsøjlen. Gentages 3 gange. Mærker du spændinger, typisk midt på babys ryg, så masser lige en ekstra omgang på det stykke.

Og nu til nogle punkter på babys fødder

5) Rygsøjlen på babys fod. Storetåen er nakken og hælen er området for bækkenet. Med små cirkelbevægelser masserer du ned ad rygsøjlen på babys fod fra nakken til hælen. Behandling på begge babys fødder.

6) Nervus vagus er også god at have med i refluks behandlingen.

7) Nakken. Masser hele storetåen, især under blommen på storetåen, da den repræsenterer hele kraniekanten og nakken. Der kan tit findes en del spændinger her. Det gøres på begge fødder. Ofte nemmest at bruge tommelfingeren, og ellers pegefingeren

8) Spiserør, mavemund og Masser især mavemunden som kun er på babys venstre fod. Mavesækken er på begge fødder

9) Tyndtarm og tyktarm. Masser i urets retning i bløde cirkelbevægelser i det bløde mellem babys to trædepuder. God måde at være med til at sætte gang i babys tarmsystem. Tarmene sidder på begge fødder.

10) Hælområdet eller babys bækkenområde. Ydersiden af babys fod svarer til hoften og på indersiden er det den inderste side af bækkenet. Babyer med refluks er typisk spændte i bækkenområdet, nederst del af posen som organerne ligger i. Så masser begge babys hæle grundigt.

11) Nulrer begge babys ører samtidig, fra toppen af babys øre og ned til øreflippen

12) Ram barnet ind til slut
Tag baby på hovedet. En hånd på hver side. Flyt dine hænder synkront ned af siden på baby. En god måde at samle barnet på efter en behandling. Barnet falder mere til ro på denne måde

Til allersidst; en uddannet zoneterapeut er klart det bedste udgangspunkt ved problemer.

PS Refluks videoen kan du se her