Brystbetændelse – hvad gør jeg?

I kraft af mit arbejde som Babyzoneterapeut kommer jeg i mange hjem. Selv om fokus er på babyerne, så taler jeg af gode grunde meget med jer forældre og en af de ting jeg har bemærket er, at mange af jer der er ammende mødre har – eller har haft – brystbetændelse.

Er du en af dem der har haft, eller måske ligefrem har, brystbetændelse, så kan du formodentligt nikke genkendende til, at det du bliver tilbudt af den konventionelle lægeverden enten er en recept på en penicillinkur eller en creme du kan smøre på brystvorten.

Flere gange har jeg spurgt mig selv hvad du som ammende mor kan gøre selv, hvis du får brystbetændelse – enten som supplement til en lægelig behandling eller før du søger læge.

Jeg vil her gerne understrege, at jeg er helt klar over at brystbetændelse er noget vi skal tage meget alvorligt, det kan teoretisk set blive meget farligt, så hvis du er det mindste i tvivl om hvor alvorligt du er ramt – søg læge!

Men brug gerne nedenstående råd til at afhjælpe og forebygge – også før du søger læge, hvis du kan mærke du ikke er alvorligt ramt.

Råd til at afhjælpe og forebygge brystbetændelse

1. Hold dit bryst varmt – hele tiden. Brug gerne uldne ammeindlæg og hold også fødderne varme (fødderne er din jordforbindelse).

2. Tjek løbende din temperatur, får du feber – kontakt straks lægen.

3. Tag et varmt bad og lad det varme vand løbe ned over brystet. Når du er godt opvarmet, så masser blidt brystet og arbejd på at massere betændelsen ud.

4. Am løs – alt hvad du kan og magter. Bliver det for meget for dig eller din baby, så tøm brystet med håndkraft eller med hjælp fra en ”malkemaskine”, også kendt som en brystpumpe – og giv mælken på flaske. Velvidende at ikke alle babyer synes et skift fra bryst til flaske er ok – men engang imellem kan det være nødvendigt.

5. Læg varme omslag/klude henover brystet/brysterne – eksempelvis ved at gøre et håndklæde vådt som du lægger i mikroovnen og tager ud, når du finder det tilpas varmt. Når det er tilpas varmt lægger du et ekstra håndklæde, eller en plastpose, uden på det varme håndklæde og tager det op på brystet. En anden mulighed er en (mikro-)opvarmet rispose eller kirsebærstenspude.

6. Få fat i en god varmedunk og suppler med massage, når brystet er varmt.

7. Brug muslingeskaller under ammeindlægget, så der hele tiden er luft omkring selve brystvorten. Det råd har jeg fra FDZ zoneterapeut Anne Torpegaard Lund

De homøopatiske input

8. En anden mulighed er PHYTOLACA DECANDRA 30C. Det er det mest effektive og mest benyttede homøopatiske middel mod brystbetændelse. Det kan bruges, hvis brystet er hårdt, buler og du kan mærke klumper.

9. CASTOR EQUIS 12C kan du bruge, hvis betændelsen bliver kronisk. Symptomerne er her ekstremt ømme bryster. Her kan du ikke engang tåle dit tøjs berøring på dine bryster. Det er rødt omkring brystvorte(rne) og intens kløen i brystet. Husk det nu… Søg altid professional hjælp hos læge, hvis du er i tvivl eller ingenting hjælper. Det kan være der er en anden årsag til betændelsestilstanden end forventet.

10. Derudover findes CROTON TIGLIUM 30c eller 200C. Det kan du bruge ved smerter og stik, der stråler ud fra brystvorten gennem brystet og bag til ryggen, når du ammer. Brystvorten er her hård og hævet og betændt og du kan muligvis have udviklet bylder. Det klør voldsomt og du har en brændende fornemmelse/smerte i og omkring brystet.

11. BORAX 30C er god, hvis betændelsen skyldes svamp. Her er det svært for barnet at indtage mælken, da mælken hurtigt stivner. Ofte er der her også smerter i det andet bryst, hvis det kun er det ene der er ramt.

Instruktion – sådan indtager du den homøopatiske medicin (punkt otte, ni, 10 og 11):
• Ved intens betændelse og frembrud – indtil bedring – tag tre piller om dagen fordelt på morgen, middag og aften.
• Ved mildere frembrud – tag en pille om dagen i tre dage.

Hvis der ingen bedring er efter tre piller, prøv da anden medicin eller kontakt din homøopat.

Tak til homøopat L.che Dorte Jensen fra resoubo.dk som har bidraget med de homøopatiske input ovenfor.

Og husk det nu…

Såfremt du er ramt af brystbetændelse, så husk altid at søge læge, hvis du er det mindste i tvivl om hvor alvorligt det er.

Hvad er dit bedste råd mod brystbetændelse?