Rigtig mange forældre til en baby har oplevet, at barnet ikke vil sove – i hvert fald ikke så lang tid i træk, at det giver den ro til den restitution, som de voksne har så meget brug for. Der findes heller ikke mange forældre, der ikke er blevet overrasket over, at en babys ”søvnvaner” på kort tid kan vende hele hverdagslivet på hovedet. Så Hjælp, min baby vil ikke sove.

I starten er det nok til at holde ud, men står det på i længere tid, kan det virkelig udmatte en lille familie. Søvnberøvede forældre er ofte desperate efter at få deres søvn igen og manglende søvn giver manglende overskud.

Hvad kan du som forælder gøre i sådan en situation?

Lidt viden om spædbarnssøvn kan måske hjælpe dig. Så først får du her lidt om børns søvnbehov fra nyfødt til teenager.

For hvor meget skal dit barn sove?

Søvnbehov (vil ikke sove) fra spædbarn, over baby til teenager

Søvnbehov for  Sover typisk  Minimum søvn  Maximum søvn
Nyfødte til spædbørn på til 3 måneder 14-17 timer i døgnet Ned til 11 timer/døgn kan være tilstrækkeligt Op til 19 timer pr døgn kan være nødvendigt
Babyer på 4-11 måneder 12-15 timer i døgnet Ned til 10 timer/døgn kan være tilstrækkeligt Op til 18 timer pr døgn kan være nødvendigt
Småbørn på 1-2 år 11-14 timer i døgnet Ned til 9 timer/døgn kan være tilstrækkeligt Op til 16 timer pr døgn kan være nødvendigt
Børnehavebørn på 3-5 år 10-13 timer i døgnet Ned til 8 timer/døgn kan være tilstrækkeligt Op til 14 timer pr døgn kan være nødvendigt
Skolebørn på 6-13 år 9-11 timer i døgnet Ned til 7 timer/døgn kan være tilstrækkeligt Op til 12 timer pr døgn kan være nødvendigt

 

Nu ved du hvor meget du kan forvente dit barn sover. Men du kan godt hjælpe søvnen på vej, så jeg har her fem tips til dig som forælder. Alle kan hjælpe dig med dit barns søvn.

Tip 1 – glem manualen

Søvnbehovet er forskelligt, så der er desværre ikke et facit for alle og der findes ikke en ”this is how you do it manual”. Stop med at tænke din babys søvnbehov i kasser og stop med at sammenligne alt for meget med andre.

Tip 2 – brug dine sanser til at aflæse din baby

Se på din baby. Lyt. Fornem. Mærk. Du ved godt, hvad svaret er, når spørgsmålet lyder Har din baby det godt? Hvis ja, så er der umiddelbart ikke grund til bekymring. Generelt skal babyer have lov til at sove alt det de vil. Søvn avler søvn. Så, hvis dit barn har sovet godt og længe om dagen, så sover det typisk også godt om natten og omvendt. Husk søvn avler søvn! Men vær opmærksom, hvis de sover for længe, mens de er helt små. Det kan være tegn på de ikke har det godt.

Jeg mindes Kaj der var et par måneder gammel, da jeg mødte ham første gang. Kaj sov ikke ret godt om natten. Men efter første behandling fortalte hans mor mig, at Kaj var faldet i søvn kl. 20 samme aften. Kajs mor var også gået i seng. Kun for at vågne kl. 5 og flyve i ren panik ud af sengen, for normalt var han vågen flere gange om natten. Men Kaj sov fint og stod glad op lidt senere og jeg sikker på, at de solide ni timers søvn var godt, for både Kaj og mor.

Og husk så – sover din baby mindre end gennemsnittet, men trives og er glad og tilfreds, ja, så er det vist blot en lille ny uden det helt store sovehjerte.

Tip 3 – elektronik – nej tak

Ingen elektronik den sidste times tid inden sengetid. Og det gælder både mobiltelefoner, tv, tablet eller ipads og computere. Det er vigtigt af hensyn til at få ens barns nervesystem til at falde til ro. Det gælder også de voksnes nervesystem, men vi er dem der skal sætte grænser for vores børn.

Når vi skal undgå skærme skyldes det Melantonin – det vi kalder for søvnhormonet. Melantonin er med til at regulere både vores døgnrytme og vores søvn. Melantoninproduktionen påvirkes af lyset fra skærmene på elektronikken, så no go til skærmtid før sovetid.

Tip 4 – sørg for ro omkring barnet

Min anbefaling er, at den sidste times tid inden sengetid bruges til at klargøre til natten.  Bad er godt – gerne med en dråbe doTERRA lavendel. Få ro på familien, så nervesystemet kan komme ned i gear både hos voksne og børn. Nærhed og hygge skaber tryghed. Det er et godt udgangspunkt for en god søvn at have ro på inden sovetid.

Tip 5 – hav fokus på hvad en god nats søvn er godt for

Udbyttet af god søvn er mange. Mere konkret er en god nattesøvn godt for:

  • At føle sig mere udhvilet
  • At kunne vækste og trives
  • Helbredet – både det fysiske og det mentale
  • Muligheden for at kunne lære nyt og tage imod

Gear ned og slap af den sidste times før sengetid – store som små!

Jeg håber, at de fem tips kan være med til at I får nogle roligere og mere afslappende nætter hjemme hos jer med en baby.

Sov godt fra

Helle

Læs mere på Har din baby eller dit spædbarn søvnproblemer?