Du kender det sikkert godt. Efter I er blevet forældre, er I trådt ind i jungle af gode råd, der kommer fra alt fra velmenende familiemedlemmer, over reklamer til sociale medier. Det er ikke så underligt, for at blive forældre betyder et nyt liv hvor der dukker mange spørgsmål op og mange vil gerne hjælpe. En af de ting der kan rumstere i hovedet på babyforældre, er hvis babyen er søvnudfordret og derfor har udfordringer med at sove godt.

En ikke så god nattesøvn kan skyldes mange forhold, men en ting jeg tit nævner, som det kan være værd at kigge på, er dynen barnet sovet med. Dem findes der mange forskellige af, men her vil jeg vil gerne præsentere dig for fire modeller, som alle har det tilfælles, at de kan virke sansestimulerende og give ro.

Kædedynen

Babyer kan i kortere eller længere perioder have problemer med at falde til ro ved sengetid. Ekstra meget ved det, der er kendt som tigerspring. Her kan en kædedyne hjælpe.

Kædedynens fordele er, at:

 • Babyen sover længere tid ad gangen.
 • Babyen har færre opvågninger i løbet af natten – og dermed færre forstyrrelser.
 • Babyen skal puttes i kortere tid – roen indfinder sig hurtigere.

Det skyldes alt sammen, at dynen omslutter babyen tæt, og er med til at give babyen en følelse af ro.


spektrumshop.dk anbefaler, se deres hjemmeside, at du snakker med din læge og afprøver nogle af de forslag din læge måtte komme med, før en tyngdedyne som kædedynen, tages i brug.

Stendynen – også kendt som kugledynen

En stendyne kan være med til at give din baby en tryg start på livet. Dynens tyngde og evne til at omslutte hjælper nemlig din baby, hvis din baby har svært ved at finde ro og ”mærke sig selv”.

Det kan være fordi din baby er for tidligt født, eller er født med en lidelse eller sygdom. Det kan også handle om kolik eller helt enkelt være fordi din baby har svært ved at falde i søvn eller sove igennem hele natten.

Kastanjedynen

Kastanjedynen fungerer både som kugledynen, lægger sig tæt ind til kroppen, samtidig med den stimulerer kroppens sanseceller.

Kastanjernes organiske former, vægt og antal kombineret med dynevårets udførsel giver maksimal påvirkning. Der er mere end 1300 kastanjer i en enkelt dyne.

Tyngdeposen

Tyngdeposen er en babyvenlig udgave af kugledynen. Mange babyer sover bedre i en tyngdepose end de gør med en dyne.

Fordelene ved tyngdeposen er, at den:

 • Ikke kan sparkes af.
 • Ikke bliver for varm.
 • Har en pris, der ikke er alt for uoverskuelig.
 • Ikke overstimulerer.
 • Ikke larmer.

Den mindste tyngdepose kan du faktisk låne af mig, da jeg har den liggende. Så du kan teste den og se hvilken effekt den har på din baby.

Det var lidt om kædedynen, stendynen (også kendt som kugledynen), kastajnedynen og tyngdeposen. Mig bekendt er der også noget der hedder en sansedyne. Der findes faktisk et hav af forskellige dyner til babyer.

Personligt ville jeg dog starte med enten tyngdedynenbyjuhl (se nedenfor) eller tyngdeposen eller ”den besparende” model før jeg købte mig fattig i dyner. Den besparende model er faktisk ret enkel og kommer her…

Den besparende

Kom to almindelige babydyner i et og samme dynebetræk.

Og sov godt baby!

PS Tyngdedynen by Juhl er kommet på markedet efter artiklen er skrevet.

Tyngdedynenbyjuhl.dk

Tyngdedynen er udviklet af et søvnberøvet forældrepar, der begge er forskere og med to små børn, der havde problemer med at sove. Børnenes farmor startede med at sy en tyngdedyne til datteren, den ældste af børnene, og det gav øjeblikkelig resultat i form af bedre søvn. Så erfaringen med farmors dynesyning har ført til udviklingen af den prisbillige tyngdedyne.

Fordelen ved tyngdedynen by Juhl

 • deres dyner består af ufarvet Øko-tex bomuld uden overskudsfarve
 • de garanterer, at deres produkter er helt fri for skadelige indholdsstoffer
 • til motorisk urolige børn
 • prisvenlig tyngdedyne med høje kvalitetskrav

Besøg Tyngdedynenbyjuhl.dk her

Er der ballade med søvnen, så kan en mulighed også være babyzoneterapi.