Så er efteråret over os. Det er en smuk årstid med flotte farvenuancer. Jeg elsker, når træerne taber deres blade og om ikke ret længe står de helt nøgne. Det er nu vi kan høre vinden suse i træernes kroner og det er den tid på året hvor en del regnvand finder ned til os. Men der er også soltimer – og heldigvis mange af dem i år. Mens solen skinner, så kom jeg til at tænke på Kender du den finske “barselspakke”?

Læser du stadig med? Tænker jeg! For jeg har nemlig tænkt en del over over, hvad der skal til for at du læser mine nyhedsbreve. Jeg har så meget jeg gerne vil fortælle dig, men engang imellem spekulerer jeg over om jeg også fortæller dig det du gerne vil høre om, så lov mig du skriver til mig, hvis der er noget du synes jeg skal gøre anderledes…

I det her nyhedsbrev vil jeg fortælle dig om den finske barselspakke, Barneguiden, give dig lidt input under ”Vidste du…”, men først lidt om Betterwing.

Betterwing

I starten af 2015 blev en uafhængig sundhedsportal, Betterwing, lanceret. Portalen har næsten 750 behandlere listet, Babyzoneterapi er en af dem. Formålet med Betterwing er at gøre det let for dig, at finde den rigtige behandler og hente viden om forskellige behandlingsformer.

Betterwing byder også på en blog og på bare ni måneder er der allerede lagt over 45 faglige indlæg på. Stress-a har netop bidraget med et interview om min mobile zoneterapivirksomhed – en virksomhed hvor jeg udelukkende har fokus på spædbørn, babyer og små børn.  Læs interviewet her.

Barneguiden

Barneguiden har fået nye, fine klæder i form af en flot ny hjemmeside. Jeg har senest bidraget med to artikler du kan læse på siden:

– Gode råd mod mavekneb 
– Har dit barn ondt i øret?

Næste artikel er skrevet og klar. Den har fokus på brystbetændelse – et problem mange ammende mødre støder på. Hvad kan du gøre for at forebygge og hvis brystbetændelsen har fået tag i dig – hvad kan du gøre for at afhjælpe situationen? Jeg regner med, at den bliver lagt på Barneguiden snart, så du kan læse den der.

Vidste du, at

  • På Rigshospitalet er der 15 fødsler om dagen – det bliver til 5.475 fødsler på bare et år (kilde: TV Lorry den 2. oktober 2015)

Den finske barselspakke

Tanken om alle de fødsler fik mig til at tænke på den finske barselspakke. Jeg har flere gange besøgt babyer af finske mødre her i Danmark. Alle har de begejstret fortalt mig om den finske barselspakke. I september 2015 bragte Samvirke siden ”Derfor sover finske babyer i PAPKASSER”. Historien bag er at alle finske forældre, der venter sig, får en papkasse (i perfekt sengestørrelse) med tøj og relevante babyprodukter tildelt. Alle skal nemlig have en lige start på livet – dét er holdningen i Finland.

Besøget hos de finske babymødre og omtalen i Samvirke fik mig til at tænke over, om vi i Danmark også skal have en barselspakke i lighed med den finske. Først lidt mere om den finske barselspakke som jeg har læst mig til på internettet.

Den finske barselspakke
Den finske stat har i knap 80 år tildelt gravide en barselspakke. Efter nogle testår blev det en gave til alle gravide i Finland, der måtte ønske den. Tanken bag pakken var, at alle babyer – uanset baggrund – skal have en ens og god start på livet.

De gravide kvinder kan vælge mellem barselspakken eller et skattefrit beløb på 140 euro. Hovedparten af alle førstegangsforældre vælger pakken frem for pengene, da pakken er mere værd end pengene.

Nedgang i spædbarnsdødelighed

De kvindelige ansøgere til pakken – eller pengene – skal vedlægge en attest om, at de har været gravide i mindst 154 dage og at de har gennemgået en lægeundersøgelse inden udgangen af den fjerde graviditetsmåned.

Med pakken får alle nye mødre det udstyr de har brug for til spædbarnsplejen og samtidig får de kontakt til sundhedsvæsenet på et meget tidligt tidspunkt i graviditeten.

Og det mener mange finner er blandt forklaringerne på at dødeligheden blandt mødre og spædbørn i Finland er blandt de laveste i verden. Det er helt modsat 1938, da pakken blev indført. Dengang var Finland et fattigt land med høj spædbarnsdødelighed.

Så hvad indeholder barselspakken?

Nu sidder du måske og tænker… men hvad er der da i den pakke?
Pakkens indhold ændrer sig faktisk lidt fra år til år og det er efter sigende forbundet med stor spænding hvad der er i hvert år. Men senest indeholdt den 49 produkter. Det var en bred vifte af babytøj i one size – bodyer, hue, handske og sokker. Der var en sovepose, toiletartikler til spædbarnet, bleer, en rangle, en pegebog, sengetøj og en lille skummadras.

Indholdet har ændret sig meget med tiden. I 30’erne og 40’erne var der stof i pakken, så mødrene selv kunne sy tøjet. I 50’erne var det færdigsyet tøj og fra 1968 er soveposen blevet en fast del af pakken.1969 blev engangsbleer for en kort stund også en del af pakken. Men omkring århundredeskiftet ryger engangsbleerne ud til fordel for stofbleer – af miljøhensyn.

Det er nok ikke nogen hemmelighed jeg er vild med den pakke .Men hvad synes du? Skal vi også have en barselspakke i Danmark? Det vil glæde mig, hvis du vil uddybe dine tanker om dette og gerne komme med konkrete forslag til;

  • Hvorfor skal vi/skal vi ikke have en dansk barselspakke i lighed med den finske?
  • Hvem foreslår du skal være ansvarlig for barselspakken?
  • Hvilke familier skal have barselspakken tildelt – alle eller kun nogen og i så fald hvem?
  • Hvad skal barselspakken indeholde?
  • Hvordan skal den distribueres?
  • Hvornår skal den gives til familien – før eller efter fødslen?

Jeg glæder mig til at høre dine tanker .

Lune efterårshilsener
Babyzoneterapeuten Helle Munk

Pin It on Pinterest

Inspireret?

Del indlægget med dine venner ♥