Mange oplevede at verden nærmest gik i stå onsdag den 11. marts 2020. Dagen hvor en meget stor del af Danmark lukkede ned. Vi fik en pause. En tiltrængt pause. En Covid19 pause. Så nyder din baby (også) Covid19 pausen?

Hvad betød den nye verden så for babyerne?

For nyligt læste jeg, at det har været ”90% færre ekstremt for tidligt fødte under Covid19. Det er et vildt statistisk fald. Når antallet af ekstremt for tidligt fødte er faldet så drastisk, så forestiller jeg mig, at den har pause ikke kun har haft betydning for de gravide, men for rigtig mange danskere. Jeg er blandt dem der tror, at for en gruppe af danskere er stressniveauet faldet og det har sat positive aftryk på mange ting.

Barselsbesøgene blev færre under covid19

Når en ny borger ser dagens lys, er der mange, der gerne vil forbi og sige tillykke. Det måtte de ikke under Covid19. Mange færre barselsbesøg har nok gjort deres til at der kom ro i mange små hjem med nyfødte og små babyer. Jeg er sikker på, at hvis babyerne kunne tale, så ville mange af dem sige, at alle de besøg er alt for meget. Under Covid19 blev de hørt.

Far arbejder hjemmefra

Mange fædre blev også sendt hjem med besked om at arbejde hjemmefra. Så i mange hjem har far også været hjemme den sidste lange tid. Det har betydet, at mor og far på en helt anden måde har været sammen om opgaven at få og passe et barn. Jeg er sikker på, at mange fædre har glædet sig over at være hjemme – også selvom de stadig har skulle passe deres arbejde.

Så nyder din baby (også) Covid19 pausen?

Når institutionen kalder igen

Mange småbørnsfamilier har dog haft hænderne fulde under Covid19. Især hvis de har et eller flere børn foruden en baby i huset. Da Danmark begyndte at åbne op igen, så fik mange småbørnsforældrene mulighed for igen at tage på arbejde. Nogle afsted til job og andre stadig med arbejdet hjemmefra, mens de små kom i institution.

De familier som valgte, eller skulle, sende storesøster eller storebror afsted i institution har også mærket en ændring. Der er færre sygedage blandt de små. Og hvad er så årsagen til det tænker du?

Vask hænder, sprit af og hold afstand

Mange taler om, at vi er blevet bedre til at vaske hænder og spritte af. Personligt tror jeg ikke, at det er renligheden som har haft størst betydning for børn er mindre syge. Tidligere hed det sig for eksempel, at børn på landet var mindre syge, da de altid fik mere jord op under neglene, så det har jeg svært ved at tro på alene er forklaringen.

Så er der ”holde afstand”. Det kan være svært at forstå for små krudtugler i en vuggestue eller en børnehave. Så de er inddelt i mindre grupper, så de stadig kan få de knus og kram, som de har behov for. Så ligger hovedforklaringen her? Næppe, tænker jeg.

Personligt så vil jeg mene, at hovedårsagen er, at der generelt er mindre stress og mere ro ude i de små familier. Og det er faktorer som er gode for alle. Pausen var tiltrængt. Også for babyerne. Nu er så spørgsmålet hvordan vi holder fast i alt det gode fra pausen, mens verden langsomt kommer op i gear igen.

Så nyder din baby (også) Covid19 pausen? Hvordan har Covid19 påvirket din familie? Og kan I mærke verden langsomt ruller igen?

PS Her kan du følge udviklingen af Covid19

Pin It on Pinterest

Inspireret?

Del indlægget med dine venner ♥