Fra tid til anden bliver vi alle overstimuleret og i højere grad nu end tidligere, for alt bimler og bamler konstant. Ofte tænker vi slet ikke over det, og bliver bombarderet med indtryk både ude og hjemme. Det gælder også for de små!

Hvad overstimulerer din baby?

For mig som babyzoneterapeut handler overstimulering om at føle sig overvældet. Din babys sanser bliver meget nemt bombarderet med indtryk, verden er ny og der er hele tiden mange indtryk at forholde sig til. Nogle babyer er selvfølgelig bedre til at håndtere det end andre, men faktum er, at mange babyer ofte bliver overstimuleret.

Lad mig komme med nogle eksempler på ting, der kan være med til at overstimulere din baby:

TV’et kører hele dagen

Som babyzoneterapeut kommer jeg i mange hjem og alt for ofte er det min oplevelse, at TV’et kører non-stop. Og hvis det ikke er TV’et, så er det radioen eller Ipad’en. Der er hele tiden noget som flimrer og stjæler opmærksomheden fra dig og din baby. Mit råd er, at man bør passe på med det. Din baby skal faktisk være et par år, før man siger at TV er ok. I starten, når de er helt små, så virker TV-skærmen blot som flimmer for deres øjne, og de kan ikke skelne mellem indholdet på samme måde som ældre børn og voksne kan.

Uroer

Uroer er meget populære og det forstår jeg egentlig godt, som regel ser de jo flotte ud! I de hjem jeg besøger hænger der mindst én uro, men som oftest er der flere og den ene uro er mere farverig, finurlig og fyldt med tingel tangel end den anden! Mange uroer hænger over puslebordet, men det er ikke så godt da puslebordet bør være et sted med tæt kontakt mellem din baby og dig, der skifter babyen – uden forstyrrende elementer. Mit bedste råd er at man vælger en enkelt uro og så hænger den et andet sted end over puslebordet.

Aktivitetstæppet

De fleste babyer har et aktivitetstæppe og det virker lidt som om at desto mere det ”larmer” udseendemæssigt desto bedre. Jeg vil anbefale, at man i stedet introducerer en eller et par stykker legetøj ad gangen. Det er faktisk imponerende, så lang tid en baby kan bruge med en enkelt ting. Babyer sanser nemlig intenst og på en helt anden måde end hovedparten af os voksne. Jeg var en gang hjemme hos en enlig mor for at behandle hendes datter. Moren havde færre ressourcer end mange andre forældre, så hun havde valgt en enkelt og meget simpel udgave af aktivitetstæppet. Hun havde opstillet to spisestuestole med lidt afstand og bundet en snor mellem de to stole. På snoren hang nogle få ting og på gulvet, mellem stolene, lå et tæppe, som hun kunne lægge sin baby på. Det var, set med mine øjne, en helt genial løsning, da det er begrænset, hvor lang tid din baby reelt bruger et aktivitetstæppe.

Bæresele og baby ud mod verden

Mange babyer føler sig mere trygge, når de har ansigtet vendt mod den person der bærer fremfor ud mod verden. Din baby har nemlig brug for at kunne aflæse dit ansigtsudtryk!

Typisk tegn på overstimulering kan være:

  • Når din baby vender hovedet væk
  • Når din baby spænder i hele kroppen
  • Når din baby kigger væk med øjnene
  • Når din baby bliver urolig
  • Når din baby pludselig og uden grund bryder ud i voldsom gråd
  • Når din baby er sulten og nægter at spise – hverken vil amme eller tage flaske
  • Når din baby kæmper for at falde i søvn

Overstimulerer du din baby?

Hvordan stimulerer du så bedst din baby?

Nu skal jeg selvfølgelig huske at slå fast, at det er vigtigt, at du stimulerer din baby, men pauserne er altså også vigtige!

Stimulering vækker din babys sanser og der er mange måder at stimulere på. Her kommer gode stimulationsforslag, som er et hit hos mange babyer – sikkert også hos din.

Baby i ”Tivoli”

Babyer vil helst i Tivoli hver dag… Og hvad mener jeg så med det? Jo, jeg mener, at din baby har været vant til at ligge inde i mors mave, og her har den hoppet og danset og ligget med hovedet både op- og nedad. Så babyer vil også gerne i Tivoli når de har set dagens lys. Babyer elsker at blive svinget og få hovedet nedad, for de elsker fart og spænding. At få din baby til at gynge, rulle og stå på hovedet er bare nogle af de måder du kan stimulere din baby på. Husk at bevare kontakten samtidig og vær opmærksom på at stoppe i tide, før din baby bliver overstimuleret.

Hovedet nedad

En veninde, som blev mor til en datter tilbage i 1986, har fortalt at sundhedsplejersken dengang anbefalede hende at svinge datteren og sørge for at hun havde hovedet ned ad en tredjedel af tiden. Det lyder af meget – og overdrivelse fremmer forståelsen, men det er vigtigt at du svinger din baby og sørger for at vende den med hovedet ned ad hver dag. Så det er bare om at komme i gang! Husk dog altid at observere og lytte til din baby og glem endelig ikke pauserne. Stop når tid er.

Lunt bad

Mange babyer er vilde med et lunt bad. De små har nemlig været vant til at svømme rundt inde i mors mave, så vand er et velkendt element for dem.

Babymassage

Babymassage virker ofte godt og beroligende på babyer. Effektiv afslapning for din baby. Mange forældre giver deres baby massage dagligt, og igen er det naturligvis vigtigt, at det sker på babys præmisser. Din baby skal altså være med på ideen om at få babymassage.

Babyzoneterapi

Ligesom babymassage, så er babyzoneterapi også en rigtig god måde til at få ro på den lille. Mit bedste råd er at man som forældre tager tre dybe vejrtrækninger og dernæst holder om babys fødder – imens man husker sin vejrtrækning. Hold blidt en tommelfinger midt i hver fod, under fodbalden (dette punkt kaldes også solar plexus), og nus så fødderne. Det er et lille trick der som oftest virker og som er med til at skabe ro i de små hjem.

Husk, at du som forældre kender din baby bedst. Stol på det og kig så på din baby, så skal det nok gå det hele.

Overstimulerer du din baby?