Som mor mærker du straks bekymringsgenet, når din baby er utrøstelig og har mavesmerter. Og du mærker den værste følelse af alle – følelsen af hjælpeløshed. Hjælpeløsheden over ikke at vide, hvordan du kan lindre smerter og få ro på igen. Du gør alt hvad du kan for at forstå, hvorfor dit barn græder. Du gør alt hvad du kan for at være nærværende. Men intet virker og frustrationerne vokser i takt med gråden.

Men der er håb. For i mange tilfælde kan årsagen være en urolig mave og her er der hurtigere veje til ro end du måske tør tro, mens gråden er på sit højeste.

Mavesmerter er et almindeligt problem hos babyer. Deres fordøjelsessystem skal først vænne sig til flydende og senere fast mad og det tager tid. Ofte vil det give problemer som luft, refluks, sure opstød, diarré, opkast og forstoppelse. Problemerne kan medføre en masse ubehag for en lille baby – og dermed også for dig som mor. Din baby skriger, fordi den vil have hjælp – og den vil have dig. Du skal fikse det. Det gør du hele tiden ved at vise omsorg og tage ansvar, men nogle gange er det godt med ekstra hjælp, så her kommer en række gode råd baseret på mine mange års erfaring.

Men inden jeg nævner dem. Bliver smerterne ved eller er det meget voldsomt, så springer du alle mine råd over og kontakter lægen med det samme. Er du i tvivl – så kontakt lægen.

Naturlige veje til ro på en urolig mave

Der er forskellige naturlige midler, du kan bruge til at berolige din babys mave med. Men husk altid på, at din ro og tålmodighed er noget nær det vigtigste. Gå så vidt muligt aldrig i panik. Dit spædbarn har brug for din omsorg, din hjælp og din ro.

Og nu til de seks fif…

1. Kamillete er godt for mange ting

Giv din baby lidt babyvarm økologisk kamillete (blandingsforhold er en kop vand per tepose). Kamillens antiinflammatoriske egenskaber lindrer mavesmerterne ved at virke beroligende på din baby.

2. Varme omslag er dejligt

Let din babys mavepine ved at lægge et varmt omslag, gerne en lun stofble, på maven og tryk forsigtigt på maven, mens du gør det. Gør det både før og efter din er baby begyndt at græde på grund af mavesmerterne. Accepter, hvis dit barn siger ”nej tak”. Du kan sagtens give din baby varme omslag to til tre gange i løbet af en dag og en nat. Nogle bruger også en speciel babyvarmepude til deres baby. Her skal du være særligt obs på den er godkendt og ikke kan lække, hvis den indeholder vand.

3. Massage kan alle lide – også babyer

Læg din baby på ryggen og masser forsigtigt maven. Masser rundt om navlen i urets retning. Dette kan stimulere fordøjelsessystemet og få sat gang i maven. Resultatet er ofte prutter og med lidt held en fyldt ble. De fleste babyer nyder af få massage hver dag, så bliv endelig ved – også når der ikke er ballade med maven.

4. Bøvseri er sundt

Bøvs din baby af efter hvert måltid. Det kan du gøre ved at trykke let på ryggen, mens din babys hoved hviler på din skulder. Hvis dit barn har svært ved at bøvse, kan du prøve tricket ‘fodboldholdet’. Placer din baby med forsiden nedad på din underarm. Din babys ben skal være strakt hen over din albue. Hvil herefter din babys hage i din hånd og læg et blidt pres på den hånd, du stryger din baby med på ryggen. Dette skulle frigive den overskydende luft, der kan være indtaget under måltidet.

5. Cykling for begyndere

Når din baby ligger fladt på ryggen, kan du bevæge de små babyben i en cykelbevægelse, frem og tilbage, mod maven. Bevægelsen hedder ”cykling for begyndere” og vil hjælpe med at få luften ud af din babys mave og kan være med til at mindske smerter og ubehag.

6. Bevæg din baby – og træk vejret

Når din baby græder af mavesmerter, så gyng eller vug din baby. Det kan hjælpe din baby med at få luften ud af maven. Gråd kan betyde, at dit barn sluger mere luft end normalt, og det fører til mere luft i maven. Her vil det være en stor hjælp, hvis du, samtidig med du bevæger din baby rundt, tænker over dine egne vejrtrækninger. Tag nogle dybe og rolige vejrtrækninger. Din ro smitter og dit åndedræt er afgørende for jer begge to. Kan du holde roen, så hjælper du din baby til at stoppe med at græde – og I får det begge bedre.

Hvad er dit bedste fif, når din baby har mavesmerter?

PS læs mere om mavekneb her

Pin It on Pinterest

Inspireret?

Del indlægget med dine venner ♥