Tilstoppet tårekanal – hvad kan jeg gøre? Der er mange årsager til, at babyer – eller måske snarere deres forældre – sender bud efter mig. En af dem er tilstoppede tårekanaler, der måske kan lyde som en simpel ting, men som kan være ganske voldsomt for både barnet og den voksne.

Hvad er en tårekanal?

Tårekanalen er en tynd kanal ved øjet. Den løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Den er årsagen til, at vi snøfter, når vi græder. Når tårekanalen fungerer dårligt, eller er tilstoppet, så opstår der søvnklatter eller fugtige øjne.

Det gælder også for babyer. Søvnklatter i øjenkrogen eller øjne der virker fugtige, er som oftest et tegn på at en, eller begge, tårekanaler er tilstoppede.

Selv om tårekanalen udvikler sig i løbet af barnets første år og 99% af alle børn kurerer sig selv på sigt, så er det rigtig træls men mens det står på. Derfor giver det god mening at hjælpe babyen på bedste vis.

Så hvad kan du selv gøre?

Her er syv tips til, hvad du selv kan gøre ved en tilstoppet tårekanal;

  1. Vask øjnene med helt almindeligt vandhanevand. Kom vandet på et stykke vat og tør forsigtigt barnets øjne.
  2. Hvis du ammer, så rens din babys øje, eller øjne, med modermælk.
  3. Saltvandsdråberne Oculoheel har mange også gavn af. Det er et homøopatisk lægemiddel. Husk, at saltvandsopløsningen skal være 0,9%. Det svarer til tårevæsken i øjet. Kom det på et stykke vat og rens øjet eller øjnene.
  4. Du kan også lave en saltvandsopløsning selv. Du skal koge 300 milliliter vand tilsat 2,7 gram almindeligt salt. Afkøl det herefter. Holdbarheden er et døgn. Kom det på et stykke vat og rens øjet eller øjnene.
  5. Blid massage under øjet fra øjenkrogen og ud er ofte også meget effektivt.
  6. Masser blidt de to tæer tættest på storetåen på hver fod. Masser især nede, hvor tæerne hæfter på barnets fod. Her sidder øjnene på fødderne. Øjnene sidder på begge fødder. På videoen, tryk på billedet, demonstrerer jeg, udover øjnenes placering, også bi- og pandehuler, det eustakiske rør og urinvejene.
  7. Homøopati; Silicea/Belladonna comp, Argentit comp. Akut dosering: En dråbe op til fem gange dagligt og indtil bedring mærkes. Se beskrivelse i afsnittet om henholdsvis mellemørebetændelse og immunforsvar. Lægemidlerne er til indvortes brug alene og må ikke dryppes i øjnene. Som behandling direkte i øjnene, anbefales te af Euphrasia, som afkøles og anvendes som kompres til at duppe øjnene med – eller som øjenskylning. Se kilde: Øjenbetændelse, børn

HUSK altid, at hvis der er meget pus i dit barns øjne, så tag til lægen og få det tjekket. Det er altid godt at sikre sig, at det ikke er noget mere alvorligt og er det ikke det, så er der ingen der siger, at det lægen udskriver, SKAL bruges.

Det var ordene i denne omgang om Tilstoppet tårekanal – hvad kan jeg gøre?