Luft i babymaven – 5 tips mere til at lindre smerterne. Rigtig mange forældre med babyer kommer til at føle sig magtesløse, når deres baby føler ubehag, fordi babymaven gør ondt – måske fordi prutterne presser sig på. Så jeg tager endnu en gang emnet luft i maven op. Som du måske har bemærket, så har jeg lige forfattet et indlæg om samme emne. Luft i maven er uundgåelig for babyer. Fordøjelsessystemet skal i gang. Det skal både optage og behandle næringsstoffer og udskille affaldsstoffer. Nogle mener at affaldsstofferne, der skal passere gennem tarmene bevæger sig langsommere i starten. Indtil tarmene kommer i gang. Samtidig er det svært for den lille krop at fordøje og nedbryde næringsstofferne. Også selv om babys kost selvfølgelig kun er modermælk eller modermælkserstatning. Så her er fem tips og tricks mere, du kan prøve.

1. Giv velsmagende fennikel te

Såfremt du ammer, så drik fennikel te. Mange oplever, at fennikel te styrker fordøjelsen. Og alt hvad du indtager det får din baby jo også en meget fortyndet del af.

Hvis din baby er på modermælkserstatning, så kan du også lave lidt fennikel te og give det til din baby, når teen er kølet ned og lunken. Fennikel sætter gang i fordøjelsesprocessen. 

2. Suppler med en flaske vand

En ting, som dit barn kan indtage som ikke forårsager luft i maven er afkølet lunket vand. Vand fordøjes ikke på samme måde som andre fødevarer. Vand forårsager ikke luft i maven. Vand kan også fortyndes med andre væsker og dermed mindske dannelsen af luftbobler. En lille smule vand kan også have god effekt. Vand kan også stimulere tarmene til at bevæge sig, hvilket er meget nyttigt. Det er meget vigtigt at bemærke, at du ikke skal erstatte modermælk eller modermælkserstatning med en flaske vand, da der ingen næringsværdi er i vand. Men lidt ekstra vand efter en spisning kan gøre underværker for den lille som har let ved at få problemer med luft i maven. 

3. Svøb dit spædbarn med benene foldet

Når dit spædbarn stritter med udstrakte ben, så kan det være tegn på luft i maven. Dette er en instinktiv måde for de små at reagere på mavesmerter. De prøver lige som at sparke smerterne fra det der presser i maven ud af maven. Mange cykler med babys ben. Det giver også nogle gange effekt. Andre gange er det mere effektivt at krydse babys ben ind over babys mave, så babys numse løfter sig fra underlaget. Nogle svøber baby med krydsede ben og armene ind til kroppen. Lyt til din baby. Hvis det giver baby ro, så ok i en kort periode.

4. Mave tid på tværs af dine lår

For nogle babyer hjælper det med blide tryk på maven. For andre babyer skal der andet til. Du kan lægge dit spædbarn med maven nedad på tværs af dine lår. Babys hoved skal hvile på dit ene lår, og babys mave på dit andet lår. For nogle babyer som ligger i skødet virker det beroligende, hvis du forsigtigt vipper med benene, enten synkront eller først vip det ene ben og dernæst det andet ben. Lad babys ben hænge ned, mens du vipper med dine ben. Kombinationen af dine bløde strøg og blid klappen/trykken på ryggen kan lindre og virke forløsende på din baby og være lige det din baby har brug for. 

5. Giv baby fodmassage

Såfremt dit spædbarn eller din baby har et vedvarende problem med luft i maven, så vil jeg foreslå at prøve zoneterapi. Med zoneterapi stimulerer du områder på fødderne, og derigennem påvirker du andre områder af kroppen. Det område af din babys fødder, der er forbundet med babys tarme er i midten af baby​​foden lige over hælen og under trædepuden. Læg din baby på ryggen og hold din babys fødder oppe. Masser forsigtigt området i en blød cirkulær bevægelse i urets retning. Du kan sagtens udføre denne lindrende zoneterapi nogle gange i løbet af dagen. Eksempelvis før du giver din baby mad om morgenen, lige før den sene eftermiddagslur, og lige før sengetid. Zoneterapi er designet til at behandle de underliggende problemer. I dette tilfælde transport af afføring gennem tarmene, og effektiv fordøjelse

Nogle babyer er mere tilbøjelige til at få luft i maven og luft-relaterede smerter end andre. Det er vigtigt for dig som forælder, at du husker at gøre dit bedste for at bevare roen, også når du er mest frustreret. Øv dig når din baby har det godt. Ro smitter. Afprøv de forskellige tips og tricks indtil du finder det eller de fif, der virker. Derefter nyd roen og stilheden, så længe du kan. Når din baby græder intenst, og længe så opstår der nemt en følelse af frustration. Tilsvarende er følelsen af lettelse så befriende, når din babys gråd endelig stopper.

Hvilket tips eller tricks virker bedst på din babys gråd