Babyer nyder tiden i mors mave. Når de kommer til verden er der mange nye indtryk og lyde, de skal vænne sig til. Det kan godt være noget af en omvæltning for et lille barn og nogle børn bliver urolige. Men vidste du, at du kan bruge lyde til at give dit barn ro?

For inde i mors mave er der nemlig meget mere larm end vi lige går og forestiller os. Men det er støj babyerne er kendt med. Så kan du finde frem til lyde, der minder om tiden inde i livmoren, så rammer du direkte ind på din babys lyd-hitliste, og de lyde kan virke beroligende. De lyde du skal finde frem til er dem vi kalder vi for ”White noise” – frit oversat ”hvide lyde”.

Men det er meget forskelligt hvilke lyde din baby vil synes bedst om. Så for at give dig lidt at vælge imellem, er her syv forskellige lyde, der over en bred kam er kendt for at hitte hos babyer.

Musik

Din baby nyder fortrinsvis den musik, der er spillet igen og igen gennem graviditeten. Det kan være livemusik, hvis du spiller et instrument, og her er det er ikke så afgørende hvad du spiller på –  alt fra guitar over klaver til trompet vil din baby sætte pris på. Men det kan også fint være købemusik til anlægget. Det vigtigste er, at det musik der er velkendt for baby, fordi han eller hun har hørt det om og om igen. Gentagelsen reagerer din baby positivt på.  

Sang

Forskellen på musik og sang er, at mor og far altid har deres sangstemme med sig. Mange babyer bliver helt salige, når mor eller far synger. Mor eller fars sang nydes i fulde drag af mange babyer – og det er uanset om du som sangfugl synger med dit helt eget næb, som ikke ret mange andre end din baby vil sætte pris på. Bare syng!

Føntørrer

Når din baby bliver skiftet, er der mange forældre, der føntørrer numsen med varm luft, og i god afstand, inden de giver den rene ble på. Når du tænder føntørreren, er der mange babyer der bliver helt afslappende. Den lyd vækker nemlig minder hos din baby om trygheden i din mave og det er efter sigende lyden fra aorta (hovedpulsåren) der minder om føntørreren.

Tørretumbler eller vaskemaskinen

Babyer elsker ”Tivoli” og kunne de, så ville de i Tivoli hver dag. Tivoli er alt hvad der er sjovt og ofte fyldt med bevægelse. Et stort hit kan være at sætte liften på vaskemaskinen eller tørretumbleren. På den måde får din baby glæde af tørretumblerens eller vaskemaskinens lyde og ”rystelser”. Det kan være med til at fremkalde ro og måske ligefrem et babysmil, men husk altid at holde godt fast eller spænde liften fast, så liften ikke ryger ned lige pludselig.

Støvsugeren

Mange forældre har også opdaget at roen indfinder sig, når de støvsuger. Ja, for nogen er babyens favoritlyd ligefrem støvsugeren. Da de fleste forældre foretrækker en glad og rolig baby, så støvsuger mange med glæde en ekstra gang og får dermed både i pose og i sæk – rolig baby og støvsuget bolig.

Emhætten

Der er også babyer som har lyden fra emhætten som deres yndling. Jeg har besøgt flere babyer der fandt roen, hver gang emhætten gik i gang. Som en mor sagde til mig ”min søn kommer en tur ud under emhætten, når der er ballade, og så falder han til ro”.

Bilen

Mange forældre har også fundet ud af, at deres baby falder til ro, hvis de sætter sig ud i bilen og tænder motoren. Jeg er stødt på flere forældre, der har brugt denne metode, hvis babyen var helt ulykkelig – med tændt motor fik de ro på og kunne søge tilbage i huset, når babyen var blevet lettere at trøste.

Til sidst, som bonus, vil jeg nævne, at der også er udviklet apps målrettet urolige babyer.

Apps

På din mobil kan du downloade diverse apps med hvid lyd. Søger du efter Baby Sleep Sounds, så popper der hele ni forskellige apps med lyde op. Med lidt held er der en af de ni, der kan få din baby til at falde til ro. Det smarte ved apps er, at vi stort set altid har telefonen med os og så har du denne app lige ved hånden – også i supermarkedet eller hvor babyuroen kan opstå ud af det blå.

Hvilke lyde får bedst din baby til at falde til ro?

PS indlægget er redigeret. Det er oprindeligt forfattet til Mamawise, 2016

Pin It on Pinterest

Inspireret?

Del indlægget med dine venner ♥